IJsland is een land en eiland in Europa.

Het eiland is ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de oceaanbodem. Het eiland ligt op de scheiding van 2 verschillende tektoniekplaten (stukken van de aardkorst). 

Deze platen drijven langzaam uit elkaar, namelijk 2 cm per jaar.

Doordat deze platen uit elkaar drijven krijgt het onderliggende magma de kans naar de oppervlakte te komen. Daar vult magma de ontstane scheuren op. Het land is dus hoofdzakelijk opgebouwd uit lavasteen en wordt nog steeds gemaakt en gevormd.

Er zijn ongeveer 200 vulkanen op IJsland waarvan er tenminste 30 een uitbarsting hebben gehad. Op IJsland komen diverse typen vulkanen voor: de schildvulkaan, de explosiekrater, de spleeteruptie, de stratovulkaan en de tafelberg. Gemiddeld vindt er elke 5 jaar een uitbarsting plaats.

 

Tektoniekplaten IJsland

Een schildvulkaan heeft vlakke hellingen.         Ringvormige explosiekrater Víti met steile wanden.            Stratovulkaan Hekla heeft steile hellingen.

De oudste stukjes van het eiland zijn 17 tot 20 miljoen jaar oud. Het eiland groeit als gevolg van een vulkaanuitbarsting nog steeds aan. Het eiland is nu 103.000 km2. Het jongste deel is het eilandje Surtsey dat bij de Vestmannaeyjar ontstond tijdens een vulkaanuitbarsting die in 1963 begon en 3,5 jaar later eindigde. Het is dus een vulkaaneiland.

Maak jouw eigen website met JouwWeb